RADIATOR VERVANGEN

 

Soms wil je de radiator vervangen voor een type met meer capaciteit of heb je een nieuwe radiator nodig met een strakker design. Een radiator vervangen is eenvoudiger dan je denkt. Wil je de radiator vervangen door een ander model of de radiator verplaatsen? Houd er rekening mee dat je dan ook de leidingen moet aanpassen. Wil je een radiator met meer capaciteit? Koop dan geen groter model. Kies in plaats daarvan eenzelfde variant met een extra paneel. De aansluitingen kunnen dan op dezelfde plek blijven zitten.

Radiator vervangen

Wanneer je bijvoorbeeld van je slaapkamer een bureau hebt gemaakt is het aan te raden je radiator te vervangen voor een model met meer capaciteit. Dit kan je echter niet zomaar doen. Hiervoor dien je best rekening te houden met de aansluitingen van je oude radiator. 

Stap 1: Het vereiste vermogen van je radiatoren berekenen

Trek de stekker van de cv-installatie uit het stopcontact. 

Draai de te verwijderen radiator open, alsook alle radiatoren op de hogere verdiepingen

Stap 2: Het water laten weglopen

Sluit met een slangenklem de ene zijde van de tuinslang aan op het aftappunt (laagste punt - koperen schroefdop met kettinkje) van de gehele cv-installatie. De andere zijde  leg je bv buiten, waarna je het aftappunt opendraait. Je kan nu het water laten weglopen tot de (laagst gelegen) radiator helemaal leeg is. 

Opgelet voor roestwater, dus best even je vloer afdekken.

Stap 3: Controleren of de radiator leeggelopen is

Om te controleren of de radiator volledig leeggelopen is, draai je af en toe de afvoerkoppeling van de radiator iets losser. Komt er geen water meer uit de raditor , stop je met aftappen. Tap niet meer af dan nodig is, aangezien vers water de kans op roestvorming verhoogt.

Stap 4: De radiator losmaken

Om de radiator te kunnen losmaken, doe je volgende handelingen :

  • wartels van de leidingen losdraaien
  • radiatorkraanhuis losdraaien. 
  • ophangbeugels losschroeven . 
  • de radiator uit de ophangbeugels tillen ( losmaken ). Je kan eventueel de muurgaten opvullen.

Mocht je leidingen willen verleggen of nieuwe aanbrengen, reken dan minstens 4 cm extra om nadien de knelfittingen op de leidingen te kunnen draaien.

Stap 5: De nieuwe radiator ophangen

Teken af met een waterpas waar de ophangbeugels moeten geplaatst worden. Boor gaten van 10 mm in de muur en Schroef de beugels op de muur (10 mm boorgat). Nu kan je de nieuwe radiator ophangen. Check hoe deze hangt !  Let wel dat de zijde van de ontluchtingsnippel 2 mm hoger hangt dan de radiatorkraan aan de andere zijde.  Eventueel stel je de beugels iets bij.

Stap 6: Teflontape om de radiatorkraan wikkelen

Begin nu met teflontape om de schroefdraad van de radiatorkraan te wikkelen. Doe dit 3x kloksgewijs. Draai nu de kraan in de radiator. Herhaal de actie voor de puntstukken en draai deze boven en onder in de uitlaat van de radiator. Je kan nu het radiator-kraanhuis en het voetventiel opnieuw vastdraaien aan de geplaatste puntstukken.

Stap 7: De nieuwe leidingen op maat maken

Met een ijzerzaag en een pijpensnijder kan je de nieuwe leidingen op maat maken. Voor de verbindingen gebruik je knelfittingen . Zet dan de leidingen vast op de muur met beugels.

Stap 8: De leidingen vastschroeven

Nadat je de knelwartels en knelringen om de leidingen hebt geschoven, schroef je de aanvoerleiding vast aan de radiatorkraan vast en koppel je de afvoerende leiding aan het voetventiel met behulp van een knelpuntstuk. Nu je allebei de leidingen heeft kunnen vastschroeven, check je of het  voetventiel openstaat, opdat na het bijvullen het warme water meteen opnieuw circuleren.

Stap 9: Sluit de CV-ketel opnieuw aan

Sluit de cv-ketel opnieuw aan op het electriciteitsnet en vul de radiator bij met water. Blijf ondertussen het systeem ontluchten tot de installatie op druk is. Met behulp met rozetten kan je de doorvoergaten van de leidingen tproper weg werken

Heeft u een expert nodig?

Neem dan contact op met ons en een van onze experten komt langs om uw probleem op te lossen!

DRINGENDE HULP: 0486.626.831 Contactformulier