RADIATOR PLAATSEN

 

Hieronder geven wij een overzicht van waar je zoal een radiator kan plaatsen. Zoals  je zal  merken,  komt er heel wat bij kijken om radiatoren juist te positioneren . Een juiste positionering van de radiatoren zal het het energieverlies aanzienlijk reduceren. Wij van Stan Vermassen, dé referentie als professionele verwarmingsinstallateur,staan voor je klaar om samen met jou  jouw (toekomstige) woning te overlopen en een positionering analyse te maken.

Radiator plaatsen

Een radiator plaatsen is niet zo maar een "klusje". Wens je een bestaande radiator te vervangen of een volledig nieuwe radiator te plaatsen ? Bij een vervanging kan  je meestal gebruik maken van bestaande aansluitingen. Sowieso dient de centrale verwarming uit te schakelen en wachten tot alles afgekoeld is. Daarna ledig je  de radiator, waarbij je alle radiatoren op je verdieping en de hogere verdiepingen open draait. De radiator mag verwijderd worden, wanneer er geen water meer uit de afvoer komt.

Gebruik  de bestaande aansluitingen en bevestigingspunten om de nieuwe radiator plaatsen. Is het radiator plaatsen afgerond, vul dan de ketel met water tot de druk opnieuw voldoende is. Ontluchten en klaar is kees ... de radiator die je zonet hebt willen plaatsen, kan nu volop warmte beginnen geven !

Waar radiator plaatsen

Kan je echter de bestaande aansluitingen niet meer gebruiken, dan zal je van en naar de plaats waar je de nieuwe radiator wil plaatsen, nieuwe leidingen moeten leggen, doortrekken en aansluiten. Dit is absoluut niet zo eenvoudig en kan je best professionele raad of hulp inroepen.

Wij bij Stan Vermassen Loodgiet Antwerpen staan klaar om op vakkundige wijze advies te verlenen betreffende waar en hoe jouw radiator (en) te plaatsen.

Afstand van de grond en van de muur

Plaats de radiatoren op 3 à 5 cm van het afgewerkte muuroppervlak en op minimum 10 cm boven de afgewerkte vloerpas. Plaats ze iets hoger wanneer je nog een nieuwe vloer wil plaatsen. Een correcte afstand van de grond en van de muur zal geen energieverlies (overcompensatie) tot gevolg hebben.

Radiatoren tegen buitenmuren

Bij voorkeur, worden radiatoren opgesteld tegen buitenmuren onder het vensterraam, voor een betere warmtespreiding (koude straling en koude luchtstroom aan het raam worden geneutraliseerd door de warme lucht van de radiator)

Radiatoren tegen binnenmuren

De rugzijde van een radiator straalt warmte uit naar de wand achteraan, waardoor de oppervlaktetemperatuur van deze wand hoger is dan bij de andere wanden. Aangezien de warmteverliezen door het stuk wand achter de radiator ongeveer verdubbelen is het aanbevolen radiatoren niet tegen binnenmuren maar tegen buitenmuren, te plaatsen. Wat kan je wel doen indien je radiatoren tegen de binnenmuren moet plaatsen ?

Radiator onder vensterbank of tablet 

Bij een radiator onder een vensterbank of tablet of nis dient de warmteafgifte niet verhoogd mits de afstand tussen de bovenzijde van de radiator en de onderkant van de tablet minimaal 6 centimeter bedraagt.

Radiator onder een te ver uitstekend tablet

Een radiator onder een te ver overstekend tablet houdt de warmeluchtstroom tegen en compenseert die de binnendringende koude lucht NIET. Warmteafgifte vermindert met 5 à 10 % . Voorzie de tablet van een opening met een totale oppervlakte gelijk aan de horizontale oppervlakte van de radiator.

Hoe een radiator plaatsen

Wanneer er eenzelfde model radiator wordt gebruikt kunnen de beugels opnieuw gebruikt worden. Indien dit niet het geval is worden deze ook vervangen door nieuwe beugels. Van zodra de nieuwe radiator aan de muur is opgehangen kunnen de aan- en afvoerleidingen opnieuw worden aangesloten aan de radiator. Van zodra deze correct zijn aangesloten met de knelfittingen kan het water opnieuw worden opgezet en kan het systeem opnieuw worden opgestart. Hoe je een radiator moet plaatsen, daarvoor verwijzen wij graag naar onze topics " Radiator vervangen " of " Radiator installeren "

 

Heeft u een expert nodig?

Neem dan contact op met ons en een van onze experten komt langs om uw probleem op te lossen!

DRINGENDE HULP: 0486.626.831 Contactformulier