LEKKENDE KRAAN

 

Een lekkende kraan kun je in een paar eenvoudige stappen verhelpen. Verder op deze pagina vind je een stappenplan om het probleem van de lekkende kraan zelf proberen op te lossen. Lukt dit niet, wij van Stan Vermassen Loodgieter Antwerpen staan 24/7 klaar om jhe te helpen en ervoor te zorgen dat de vochtschade niet erger wordt en wordt opgelost.

Lekkende kraan

Let wel welke type kraan je hebt. Hieronder geven wij je alvast de verschillende type kranen weer, louter ter info.

Eenhands Keramische Mengkraan

Dit zijn de kranen die je tegenwoordig het vaakst tegenkomt. Ze hebben een hendel die je naar rechts of links kan draaien om de temperatuur te regelen. Naar boven of beneden te duwen zorg je voor het debiet. De eenhands keramische mengkraan gebruikt keramische schijven als afsluitstukken. Deze zijn zeer slijtvast en uitermate goed bestand tegen kalk. Een eenhands keramische mengkraan vanaf de middenklasse zal dan ook gemakkelijk meerdere jaren meegaan zonder problemen.

Klassieke Enkelvoudige Kranen

Dit zijn de kranen waarbij het warm water en het koud water apart per kraan wordt geregeld. Klassieke enkelvoudige kranen werken meestal met een dichtingsrubber. Dit rubber is de voornaamste reden van lekken aan een kraan. Gelukkig zijn deze dichtingen in de meeste gevallen eenvoudig te vervangen.

Bolkranen

Bolkranen worden meestal gebruikt als stopkranen of voor kranen buiten. Bolkranen hebben een hendel dat je een kwart moet draaien om deze open of dicht te zetten. Deze kranen worden afgesloten door een doorboorde bol. Wanneer bolkranen lekken is het helaas niet mogelijk om deze bol te vervangen. Je kan dan dus beter meteen opteren voor een nieuwe kraan.

Lekkende kraan zelf repareren

Een lekkende kraan zelf repareren kan je vaak verhelpen mits een aantal eenvoudige handelingen. De vaakst voorkomende oorzaak is het kapotte schijfje van rubber of kunststof dat het water uit de leiding dient tegen te houden. Het stappenplan hieronder helpt je de lekkende kraan zelf te repareren. Je zal merken dat een lekkende kraan zelf herstellen vrij eenvoudig kan zijn.

Stap 1: Watertoevoer afsluiten

Allereerst moet je de watertoevoer afsluiten door de hoofdkraan van de waterleiding dicht te draaien. Wacht nu tot er geen water meer stroomt.

Stap 2: Kraankop loskoppelen

Kraankop loskoppelen, mogelijks mits het losdraaien van een schroefje onder het gekleurde dopje.

Stap 3: Leerschijfje in het kraanhuis controleren

Om het leerschijfje in het kraanhuis te controleren, draai je de sierhuls los met een tang (gebruik een doekje), en schroef je het binnenwerk uit de kraan.

Stap 4: Leerschijfje verwijderen

Door het moertje of schroefje los te draaien, kan je nu het leerschijfje verwijderen.

Stap 5: Kalkaanslag verwijderen

Nu kan je de kalkaanslag op de onderdelen verwijderen met een ontkalkingsmiddel en het nieuwe leerschijfje monteren.

Stap 6: Rubbering in het kraanhuis vervangen

Nu kan je de rubbering, ook wel pakking of dichtingsring genoemd, in het kraanhuis vervangen. Draai nu het binnenwerk van de kraan volledig open en schroef het binnenwerk terug in het kraanhuis. De sierhuls vastzetten en de kraankop vastkoppelen.

Stap 7: Hoofdkraan openzetten

Tot slot mag je nu de hoofdkraan weer openzetten. Voer een kleine controle uit op doorstromming en lekkage.

Lekkende kraan laten herstellen

Mocht het je alsnog zelf niet lukken en wil je de lekkende kraan laten herstellen, dan staan wij bij Stan Vermassen Loodgieter Antwerpen 24/7 klaar om je te helpen. Wij zullen onze ervaren loodgieters jouw lekkende kraan in een mum van tijd laten herstellen en ervoor zorgen dat jouw waterverbruik niet verder oploopt en de vochtschade niet erger wordt.

Heeft u een expert nodig?

Neem dan contact op met ons en een van onze experten komt langs om uw probleem op te lossen!

DRINGENDE HULP: 0486.626.831 Contactformulier