RADIATOR AANSLUITEN

 

Regelmatig krijgen we de vraag hoe het kan dat een of meerdere radiatoren na installatie niet of onvoldoende verwarmd worden. Neem dit niet verkeerd op, maar de oorzaak ligt meestal bij het slecht plaatsen, de radiator verkeerd aansluiten, door een leek, een niet-professional in het vak.

Kom je er zelf niet uit bij het berekenen van de capaciteit, het vermogen of het aansluiten, neem dan met ons contact om raad of om de werken van jou over te nemen.

Radiator aansluiten

Wat heb je nodig voor het aansluiten van een radiator ? Het is belangrijk dat wanneer je een radiator wil aansluiten je volgende zaken dient klaar te houden.

Radiator of meerdere radiatoren aansluiten middels een stappenplan

Wil je een radiator of meerdere radiatoren aansluiten middels een stappenplan, neem dan volgende voorbereiding in acht. Als je je radiatoren optimaal wil laten renderen, moet je voor elke radiator afzonderlijk het benodigde vermogen berekenen. Tenslotte beoog je voor elke ruimte in je woning een andere ideale temperaturen en heeft niet elke kamer dezelfde afmetingen. Nadat je het benodigde vermogen hebt berekend, zal je een type van radiator moeten kiezen. Let hierbij op de aansluitingen, aangezien deze nadien wel op elkaar moeten aansluiten. Vervolgens is het een kwestie van loskoppelen, op maat maken en aansluiten.

Wij hebben hieronder een stappenplan beschreven hoe u een radiator moet aansluiten.

1. Het vereiste vermogen van je radiatoren berekenen

De belangrijkste eigenschap van een radiator is dat deze voldoende warmte moet geven oftewel voldoende vermogen heeft. Je zal daarom het vereiste vermogen van je radiatoren moeten berekenen en in functie daarvan zoeken naar de gewenste en/of maximale maten die de radiator kan hebben. Zo voorkom je dat ondanks hun optische schoonheid jouw radiatoren je tijdens koude dagen alsnog niet voldoende warmte bieden.

De formule is vrij eenvoudig (waarden per kamer )

(aantal m³ van je kamer) x (gewenste temperatuur van de kamer) x 3.86 = benodigd aantal Watt

Inhoud van de kamer

De inhoud van de kamer is de lengte x breedte x hoogte. Rond het antwoord af op hele meters, dit zijn de kubieke meters van de ruimte.

Gewenste kamertemperatuur

Vermenigvuldig de gewenste temperatuur in de kamer met 3,86. Het is belangrijk dat je verwarming voldoende vermogen levert om zo jouw kamer op de gewenste temperatuur te brengen.

Vermogen van de radiator berekenen

Vermenigvuldig het aantal kubieke meters met het aantal Watt per vierkante meter om het vermogen van de radiator te berekenen. 

Voorbeeld: jouw kamer heeft met een kubieke inhoud van 44 m³ (5x4x2.20) . Je wil deze kamer graag verwarmen tot  22, dan heb je hier een radiator nodig met 85 Watt per vierkante meter (22°C x3.86). Tenslotte vermenigvuldigen we  44 m³ met 85 Watt en bekomen we een totaal vermogen  3.740 Watt.

2. Aansluitingssysteem voor je radiatoren kiezen

Een radiator hang je niet zomaar even aan de muur. De meeste radiatoren worden inderdaad aan de muur bevestigd, maar er zijn meerdere verschillende aansluitingssystemen. Het juiste aansluitingssysteem voor je radiatoren kiezen is heel belangrijk. Hieronder vermelden wij de drie systemen met hun werking en welke voor- en nadelen ze hebben. Zorg wel voor voldoende nieuwe ophangbeugels, leiding beugels en pluggen.

Eenpijpssysteem

Eenpijpssysteem is het principe van serieschakeling. Het retourwater van de ene radiator is het aanvoerwater van de volgende. Nadeel van dit eenpijpssysteem is dat de laatste radiator in de rij (serie) het minst goed zal opwarmen. De correct uitgerekende installatie zal warmteverliezen compenseren.

Tweepijpssysteem

Een tweepijpssysteem is duurder dan een eenpijpssysteem, maar wel efficiënter. Doordat  aanvoerwater en afvoerwater via aparte leidingen lopen, werkt elke radiator op hetzelfde warmteregime.

Eenpuntsaansluiting

Een eenpuntsaansluiting wordt vooral gebruikt bij renovatiewerken. Moderne designradiatoren kunnen worden aangesloten op bestaande, oudere cv-leidingen.

Een eenpuntsaansluiting kan gecombineerd worden met een eenpijpssysteem of een tweepijpssysteem.

3. Ophang beugels

Meet met een waterpas de plaats waar je de ophang beugels moeten plaatsen. Vervolgens boor je gaten van 10mm in de muur en schroef je de beugels aan de muur vast. Hang de radiator ietwat scheef op omdat de zijde met de ontluchtingsnippel 2mm hoger dient te hangen.

4. Radiatorkraanhuis en voetventiel

Draai het puntstuk van het voetventiel en het radiatorhuis los en bevestig nieuwe teflontape om de schroefdraad van het puntstuk om alles stevig en waterdicht te maken. Draai nu het radiatorkraanhuis en het voetventiel vast aan de zojuist geplaatste puntstukken.

5. Leidingen op maat

Om de nieuwe leidingen, op maat gemaakt, te verbinden, gebruik je knelfittingen. Gebruik beugels om de leidingen te bevestigen aan de muur. Opgelet, bij designradiatoren zijn de leidingen achter de radiator te verwerken. 

6. Aanvoer en afvoer

Met behulp van een knelpuntstuk, koppel je de aanvoer leiding vast aan de radiatorkraan en de afvoer leiding aan het voetventiel. Het voetventiel dien je open te zetten  zodat het water kan circuleren, nadat je hebt bijgevuld. 

7. CV-ketel opnieuw aansluiten

Je mag jouw CV ketel opnieuw aansluiten, door deze terug op het electriciteitsnet aan te sluiten. Nieuw water erin en veel lucht eruit ... dit betekent ontluchten tijdens het bijvullen. Eens alles op druk staat, ontlucht je nogmaals.

8. Afwerken

Met rozetten kan je tenslotte de onderkant van de leidingen mooi afwerken

Heeft u een expert nodig?

Neem dan contact op met ons en een van onze experten komt langs om uw probleem op te lossen!

DRINGENDE HULP: 0486.626.831 Contactformulier